proceduri-fata

Depigmentarea petelor cutanate

Petele cutanate pot aparea brusc sau progresiv. Acestea sunt cauzate de surplusul de melanina produs de celulele pigmentare din piele sau de alterari de tip vascular ale pielii. Hiperpigmentarea sau petele cutanate sunt caracterizate prin zone de culoare inchisa ale pielii care apar ca rezultat al cresterii cantitatii de pigment cutanat sau ca rezultat al depunerii in piele a unor substante ca fier, metale grele, medicamente.

Cauzele aparitiei petelor

- expunerea la soare sau raze UV artificiale
- schimbari hormonale
- imbatranire
- traumatisme sau leziuni anterioare care duc la hiperpigmentare postinflamatorie
- aplicarea diverselor tratamente topice (corticoizi) sau diverselor proceduri cosmetic (peeling, laser etc)
- utilizarea de contraceptive orale
- sarcina (pigmentarea din timpul sarcinii se numeste cloasma)
- utilizarea unor produse cosmetice care pot produce hiperpigmentare prin dermatita de contact
Aparitia petelor poate fi prevenita prin utilizarea regulata a cremelor de protectie solara pe toata perioada insorita a anului.

Depigmentarea petelor:

Exista cateva metode dermatocosmetice eficiente de depigmentare: peeling chimic (superficial sau mediu) dermabraziune, produse din gama Reparestim. Fiecare metoda trebuie indicata si utilizata numai dupa un consult de specialitate la medicul estetician care va indentifica modalitatea optima de tratament.

Prevenirea reaparitiei petelor cutanate

Pentru evitarea reaparitiei petelor este necesar sa se evite expunerea la soare sau la unele surse artificiale de radiatie UV, sa se utilizeze creme fotoprotectoare. O alta actiune importanta este identificarea factorilor care favorizeaza aparitia petelor si indepartarea acestora (contraceptivele orale, afectiuni ale metabolismului).

Riscurile depigmentarii

Desi depigmentarea prezinta riscuri minore, totusi pot aparea: albirea petelor, unele cicatrici pe piele, dermatite, arsuri, infectii.