proceduri-fata

Tratamentul cicatricilor vicioase

Cicatrizarea este procesul de vindecare al unei plagi de la nivelul pielii aparuta ca rezultat al arsurilor, traumatismelor sau interventiilor. Aspectul cicatricilor depinde de suprafata si profunzimea plagii, localizare, modalitatea prin care a fost tratata si predispozitia genetica a pacientului. Astfel, unii pacienti sunt predispusi genetic sa formeze cicatrici inestetice (late, hipertrofice, pigmentate, cheloide). In asemenea cazuri este binevenita tratarea acestora pentru imbunatatirea aspectului.

Tratament preventiv

Procesul de cicatrizare consta din doua etape care include vindecarea plagii si maturarea cicatricii. Astfel, dupa inchiderea plagii cicatricea isi shimba aspectul pe parcursul unui an. Pentru prevenirea aparitiei cicatricilor inestetice pe perioada de maturare a cicatricii este necesar tratamentul nechirurgical cu anumite creme si unguente (Contractubex, Kelosoft sau alte creme preparate in laborator), siliconul (sub forma de creme sau plasturi, Cymeosyl, Dermatix, Stratamed), sau microinjectiile intralezionale cu preparate pe baza de cortizon, la care se adauga presoterapia si cremele fotoprotectoare.

Metode de tratament

Dupa maturarea cicatricilor imbunatatirea aspectului acestora se poate face doar pe cale chirurgicala. Exista mai multe metode chirurgicale de tratare a cicatricilor inestetice, iar alegerea acestora se face tinand cont de aspectul cicatricii, localizarea, profunzimea, culoarea si vechimea acestora.

Excizia si sutura

Excizia si sutura sunt binevenite pentru cicatrici mici. Se va tine cont de evitarea obtinerii unui defect de tegument.

Expanderul tisular

Procedura consta obtinerea de surplus de tegument prin introducerea unui balonas de silicon sub tegument langa cicatrice, care mai apoi este umplut cu ser fiziolgic pentru a creste in dimensiuni si a intinde pielea care ulterior este utilizata la acoperirea cicatricii. Procedura are rezultate bune, dar este una de durata.

Grefa de piele

Transplantul de piele se recomanda pentru cicatricile de suprafata, dar de mari dimensiuni, mai ales cele localizate pe zone mobile.